Het belangrijkste van leiderschap is ontdekken wie je zelf bent. Tot je eigen authenticiteit komen. Hier komt spiritualiteit om de hoek kijken. Ik was in Nepal 4 dagen bij Tibetaanse boeddhistische monniken. Sprak daar met een lama (zeg maar een oppermonnik). De man krijgt enorm  veel respect en heeft daarmee een zeer hoog leiderschapsniveau. Als hij binnenkomt, komt er iemand binnen die zonder iets te zeggen onmiddellijk maximaal respect krijgt. Ik vroeg me af hoe dit ontstaan is…..om lama te worden dien je jezelf compleet weg te cijferen, dit doet men door 3 jaar in volledige afzondering te leven. 3 jaar lang heel veel mediteren en daarnaast studeren. Ik sprak ook enkele monniken die me vertelde dat ze hoopte nog ooit 3 jaar in afzondering te mogen cq kunnen leven……

Als leider ben je je vaak niet bewust waarom je leider bent, hoe ben je dat geworden. Mijn ontdekking hierbij is dat dit komt door dat wat je gedaan hebt en wat je gevormd heeft. Zelf ben je je niet bewust van  de impact die dat heeft op andere mensen, ofwel het respect wat je daardoor verdient hebt. Je bewust bekwaam worden van deze gedachte brengt je meer en meer tot ontdekking van wie je zelf bent, wat je eigen authenticiteit is en wat voor invloed dit heeft op andere mensen. Als je je hier van bewust bent kun je andere nog beter begrijpen en daardoor nog meer laten laten groeien in hun leiderschapskwaliteiten. Tegelijkertijd wordt je dan een nog groter leider……